jtemplate.ru - free extensions for joomla

Leesrooster NBG

Tekst voor vandaag (Taizé)

• di. 11 augustus
    Jezus zei tot zijn leerlingen: Wie jullie ontvangt, ontvangt mij, en wie mij ontvangt, ontvangt...

• Content Management System (CMS): Joomla 1.5
  • Template: Etosha, gebaseerd op JA_purity (met wat eigen aanpassingen)
  • Template kleur (groen, geel, rood of paars) is de liturgische kleur, die afhangt van tijd in kerkelijke jaar.

Gebruikte modules:

• Jevents (+ google agenda)

Eenvoudig

Deze site maakt gebruik van een zogenaamd Content Management System (CMS), in dit geval Joomla (Swahili voor "allen tezamen").
Vroeger was er een beheerder die alles regelde voor de site, van de technische aspecten tot en met de inhoudelijke aspecten. Met een modern CMS zijn deze taken gescheiden. Er zijn één of meerdere technische beheerders, en er zijn één of meerdere redacteuren die de site beheren. Redacteuren leveren nieuwsberichten aan en kunnen die zelf plaatsen. Redacteuren bepalen wat er in hun artikel staat, in welk gedeelte van de site het moet komen, en wanneer het zichtbaar ("gepubliceerd") moet worden. Dit zorgt ervoor dat de site altijd up-to-date kan zijn. Tijdgebonden nieuwsberichten kunnen willekeurig lang van te voren geplaatst worden, waarbij direct bepaald kan worden wanneer en hoelang het zichtbaar is.

De technische beheerder (administrator) kan alles wat een redacteur kan, maar kan ook allerlei technische zaken instellen, zoals b.v. hoe de site eruit ziet. Ook kan een administrator redacteuren toevoegen of verwijderen.

Technisch

Joomla 1.5 met template Etosha (gebaseerd op JA_purity).

Template

De template is iets aangepast. Voor iedere pagina wordt een willekeurige afbeelding in de header geplaatst. Het logo wordt daar altijd overheen geplaatst (klein beetje transparant).

De template is er in vier steunkleuren (groen, geel, rood en paars); afhankelijk van de datum wordt de bijpassende liturgische kleur gekozen, d.m.v. een javascript selectie functie.

Modules

De enige extra module is Jevents. Deze module wordt gebruikt voor alle kerkdiensten en activiteiten (2 categorieën). Voor elk van deze categorieën is een Google agenda aangemaakt. Deze agenda wordt door verschillende personen bijgehouden; ofwel direct via de web-interface van Google-agenda, ofwel via een Thunderbird mailclient. Via de ical link van de agenda wordt de joomla website gesynchroniseerd. (Deze manier van werken blijkt heel aangenaam. De diverse activiteiten en kerkdiensten kunnen lang van te voren worden ingevuld in de agenda en het CMS zorgt er automatisch voor dat de juiste "events" getoond worden).

Plugins

Twee extra plugins zijn geinstalleerd:

• backup : iedere dag wordt een backup gemaakt van de inhoud van de database. Deze backup wordt aan het speciale mailaccount gestuurd, zodat we maximaal de veranderingen van 1 dag kwijt zouden raken bij een ongeluk.
  • video en foto : een plugin is geinstalleerd zodat video's van o.a. YouTube en foto's van o.a. Picasa kunnen worden geplaatst in artikelen.

Google

Bij google is een gratis webmail account ingericht (zie gmail.com). Dit account wordt gebruikt voor diverse activiteiten:

• mail : dagelijks wordt een volledige backup van de site naar dit account verstuurd en door Google netjes bewaard.
  • agenda : Alle kerkdiensten en alle activiteiten worden beheerd in de aan het mail account gekoppelde agenda.
  • foto opslag : m.b.v. het gratis programma picasa worden foto's ook in de bij dit mail account horende fotoopslagruimte bewaard, en d.m.v. plugins ook direct in artikelen getoond.
  • video : ook een Youtube account is aan dit mail account gekoppeld, zodat ook video's opgeslagen kunnen worden.

De site verkeert nog in de experimentele fase, dat betekent dat de vomgeving waarschijnlijk nog wel wat zal veranderen.

Via een gratis account op site pingdom.com(van harte aanbevolen) worden uptime en response time statistieken bijgehouden.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Arrie van der Vliet

Start: